Haalareista

Johdatus opiskelijahaalareihin


Opiskelijahaalarit ovat korkeakouluopiskelijan tärkein tunnusmerkki. Haalarien väri sekä tunnus selässä kertoo opiskelijan opintosuunnan sekä oppilaitoksen.

Yleinen tapa on myös vaihtaa lahje oman seurustelukumppaninsa kanssa.

Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden haalarien väri on punainen. Toisin kuin joissain muissa tiedekunnissa, niin valtsikassa kaikki koulutusohjelmat sekä opintosuunnat kantavat samanlaisia haalareita.

Tärkeää

 1.      Haalareita ei saa pestä
  1.      Jos kuitenkin haalarin haluaa puhdistaa, niin tämä täytyy tehdä uimalla haalarit päällä tai käymällä se päällä suihkussa
 2.      Sponsoreita ei saa peittää
  1.      Ei ole koodin mukaista aloittaa merkkien ompelua heti sponsorien päältä. Merkkejä tulisi ommella siten, että tyhjä tila kankaasta täytetään ensin
 3.      Haalareita harvemmin käytetään kokonaan päällä
  1.      Haalareita käytetään yleensä vain puoliksi lantiolle sidottuna. Kuitenkin vappuna moni opiskelija hullaantuu laittamaan haalari kokonaan päälle rymyämistä varten.
  2.      Vinkki: Haalarit kannattaa sitoa siten, että selän tunnus näkyy. Myös vyön käyttäminen on suositeltavaa
 4.      Haalareiden perinteinen vakiovaruste on skumppalasi
  1.      Huolehdi, että skumppalasi on kovaa muovia. Lasi on kätevä, jos haluaa kuohuvan lisäksi tai kanssa juoda muutakin virvoketta.
  2.      Skumppalasin saa kätevästi vyölle kiinni esim. Jousihaa’alla

 

Valtsikalainen haalariperinne

Haalareita pidetään päällä kaikissa suurissa opiskelijatapahtumissa, kuten suurimpana vappuna yhdessä ylioppilaslakin kanssa, approilla sekä laskiaisena.

Toisin kuten muissa aineissa, niin valtsikassa ei pääsääntöisesti sitsata haalarit päällä eikä haalareita pidetä silliksellä päällä. Kuitenkaan mitään virallista sääntöä tähän ei ole ja kuka tahansa voi käyttää haalareita miten haluaa.

Perinteisesti fuksisyksynä myös vanhemmat opiskelijat pitävät haalareita tapahtumissa vaikka eivät ole varsinaisia tuutoreita.

 

Milloin saan haalarit?

Haalarit hankkii Kannunvalajien alainen fuksitoimikunta, joka koostuu tasapuolisesti kaikkien ohjelmien opiskelijoista. Uusi fuksitoimikunta kootaan heti alkusyksystä. Pitkin syksyä tullaan järjestämään haalareiden sovitus sekä mahdollisuus osallistua haalarien sponsoreiden hankintaan. Sponsorien määrä vaikuttaa myöskin haalarien lopulliseen hintaan. Haalarit ovat yleensä saapuneet painosta marras-joulukuun vaihteessa. Kuitenkin joka vuosi on pyritty saamaan edellistä vuotta aikaisemmin, joten siinä on hyvää haastetta uudelle toimikunnalle!


Teksti: Joni Oksanen