Puheenjohtajan tervehdys

Puheenjohtajan tervehdys


Suuremmoiset onnittelut opiskelupaikasta! Olet nyt valtsikalainen ja kannunvalaja!

Valtiotieteellisen ovet eivät helposti aukene, mutta sinä saavutit sen! Aivan pian opinnot pyörähtävät jo käyntiin ja huippuyliopiston lisäksi pääset osaksi aivan huikeaa opiskelijayhteisöä. Takuuvarmasti luvassa siis ikimuistoisia hetkiä paljon puhutussa opiskelijaelämässä!

Kaikkien valtsikalaisten yhteisen 76. vuotiaan opiskelijajärjestö Kannunvalajien puheenjohtajana haluan toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi valtsikayhteisöön ja yliopistoon! Poikkeuksellisessa maailmantilanteessa fuksivuotesi tulee todennäköisesti olemaan jonkin verran erilainen, mutta uskon täysin tuutoreidenne, opiskelijajärjestöjemme ja yhteisömme kykyyn tehdä siitä ikimuistoinen. Seuraavaksi kerron kolme omaa mietettäni ja vinkkiä valtsikalaiseen opiskelijaelämään.

Opiskelu

Kokopäiväinen opiskelu alkaa nyt. Tyyliltään se saattaa kuitenkin poiketa siitä, mihin olet aiemmin tottunut. Yliopistossa keskeistä ei ole enää pienten yksityiskohtien tarkka ulkoa opettelu, vaan keskeisempää laajojen kokonaisuuksien ymmärtäminen. Samassa opitaan keskeisimpiä valtiotieteilijän taitoja: kyky kriittiseen ja analyyttiseen ajatteluun. Oppimiselle on hyvä antaa oma aikansa ja olla kärsivällinen itselle toimievien opiskelutapojen löytämiseksi. Kannattaa myös jakaa ajatuksia opiskelijatovereiden kesken ja tehdä yhteistyötä!

Perinteisesti yliopistossa keskeinen arvo on ollut akateeminen vapaus eli valintojen ja vastuun antamista opiskelijoille omista opinnoistaan, joilla muodostaa omaa maailmankuvaansa. Suosittelenkin puhtaasti harhailemaan ja kokeilemaan mitä erilaisempia kursseja ihan huvinvuoksi. Samalla ehkä löydät uusia kiinnostuksen kohteita, joihin erikoistua. Hyötyajattelu kannattaa välillä jättää väliin, ja opiskella mielenkiinnon mukaan. Itselläni löytyy pari hip hop kurssia opintosuoritusotteessa.

Huolimatta kehoituksestani harhailuun, kannustan myös olemaan opintojen suhteen suunnitelmallinen. Orientaatioviikon aikana sinulle esitellään tutkintosi rakennetta ja sisältöjä. Vaikka esitykset voivat tuntua kuivilta, kannattaa keskittyä ja myöhemminkin hieman perehtyä yliopiston sivujen kautta ohjelman rakenteeseen. Valmistumisen häämöttäessä on mukavampaa, kun muutaman opintopisteen digitaidot tai puheviestintä on jo suoritettu hyvissä ajoin.

Osallistumismahdollisuudet

Opiskelijaelämä on paljon muutakin kuin opiskelu, sillä yliopistoyhteisö tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia erilaiseen toimintaan. Tapahtumia sitseistä ja vuosijuhlista leffailtoihin sekä työelämäekskursioihin. Itse toiminnan järjestämistä osana esimerkiksi opiskelijajärjestön hallitusta tai ylioppilaskunnan valiokuntaa. Lisäksi paikkoja vaikuttaa opiskelijoiden asemaan ja oikeastaan koko yhteiskuntaan opiskelijaedustajana yliopiston hallintoelimessä tai ylioppilaskunnan edustajistossa. Kaiken päälle vielä mahdollisuus itsensä toteuttamiseen esimerkiksi opiskelijateatteri valtsikan Speksissä! Vaihtoehtoja on monia!

Tässäkin kohtaa suosittelen uusien juttujen kokeilua ja rohkeasti mahdollisuuksien hyödyntämistä. Opiskelulle on hyvä löytää vastapuoli, ja itselle tämä on ainakin ollut lukuisat tapahtumat ja opiskelijajärjestön hallituksessa toimiminen. Yliopistolla vietetty aika kuluu ajoittain liiankin nopeasti, joten siitä kannattaa ehdottomasti nauttia täysin!

Osallistumismahdollisuudet tarjoavat myös paikan kasvaa. Mikäli kokee sen itselleen sopivaksi, kannustan hieman kokeilemaan omia rajoja ja mukavuusaluettaan. Huomasin oma kehitystäni esiintyjänä, kun esittelin kandi tutkielmani ja tästä kiitän valtsikan sitsejä, joissa pääsin kokeilemaan ja kehittämään esiintymistaitojani puheita pitämällä, laulamalla ja tanssimalla ilman paineita. Sitsit ja kaikki muut valtsikan tapahtumat tapahtuvat turvallisessa tilassa; on tilaa mokata ilman yhtään stressiä tai moittimista muilta.

Itselläni oli opintojeni alussa pienipelko politiikan ja organisaatiotutkimuksen pääaineopiskelija siitä, että tulen oppimaan kaikenlaisia teorioita politiikasta ja organisaatioista, mutta käytännön osaaminen olisi puuttunut. Onnekseni valtsikassa on paljon järjestöjä ja lähdin heti fuksina mukaan omaan ainejärjestön toimintaan. Olen sittemmin ollut mukana perustamassa Students of Colour ry, toiminut ylioppilaskunnan talousjohtokunnassa, nytkin valmisteluvaliokunnassa ja edustajistossa Kannunvalajien puheenjohtajantehtävien rinnalla.

Lepo

Opiskelijaelämän kurja puoli voi olla se, että se tarjoaa niin paljon mahdollisuuksia osallistua, että aikaa ei riitä lepoon varsinkin, kun samalla pitää läpäistä kurssit ja ehkä käydä ohessa töissä. Siksi kehoitan opettelemaan oman jaksamisensa kuuntelemista ja sanomaan itselleen ei, jos tuntuu, että lautasella on liikaa asioita. On täysin okei olla osallistumatta kaikkiin tapahtumiin ja ottaa vapaapäiviä kaikessa rauhassa. Tapahtumia ja osallistumismahdollisuuksia on niin paljon, että harvemmin juuri sen yhden mahdollisuuden käyttämättä jättäminen johtaa minkään elintärkeän menettämiseen.

Haluan painottaa erityisesti jaksamisen ja levon merkitystä, sillä valitettavasti joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii psyykkisistä ongelmista ja yhdenkin opiskelijan loppuun palaminen on liikaa. Näiden asioiden taustat ovat toki monisyiset, mutta juuri siksi niihin kannattaa opintojen ja opiskeluelämän yhteydessä kiinnittää huomiota, ettei taakka kasva liian suureksi. Kannustan olemaan armollinen itselleen: omaan tahtiin opiskeleminen ja kurssin keskeyttäminen on okei. Kaikkiin bileisiin ei tarvitse aina mennä. Muistakaa siis lepo, minkä lisäksi tarvittaessa ei ole mitään hävettävää hakea tukea opiskelijoiden terveydestä vastaavasta YTHS:tä.

Lopuksi

Opiskelijaelämä on dramaattisesti muuttunut viimeisen vuoden aikana koronapandemian aiheuttaman poikkeustilan takia. Onneksemme pahin vaikuttaa olevan ohi ja rokotukset ovat käynnissä. Uskallan ennustaa, että opiskelijaelämä tulee olemaan aktiivisempi tulevana syksynä. Mahtavien perinteisten järjestötapahtumientapahtumien ja fuksitapahtumien lisäksi Kannunvalajien 75/76 vuosijuhlat ovat poikkeuksellisesti syksyllä; Tervetuloa siihen!

Edessämme on siis hieno syksy ja ennusteet viittaavat myös siihen, että lähiopetus tulee onnistumaan, mutta valmistaudu henkisesti osallistumaan opetukseen myös etänä.

Haluan vielä uudestaan toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi ja toivottavasti törmäämme syksyn aikana!


 

Mustapha Ceesay

Kannunvalajien puheenjohtaja 2021