Fuksin puheenvuoro

Moikka Valtsikan uudet fuksit!


Pitkä ja rankka uurastus on vihdoin palkittu, sillä Valtsikan ovet avautuvat juuri teille. Nyt on siis oikea hetki iloita ja juhlistaa tätä suurta saavutusta – parempaa opiskelupaikkaa et olisi voinutkaan valita! Seuraavat vuodet yliopistossa tulevat varmasti olemaan ikimuistoisia. Itselläni on takana erittäin omalaatuinen yliopistovuosi – identifioidun vahvasti koronafuksiksi, jonka käynnit kampuksella on laskettavissa yhden käden sormilla ja joka ei ole päässyt sitsaamaan vielä kertaakaan. Tästä huolimatta aikaani Valtsikassa en vaihtaisi mihinkään.

Tulen varmasti aina muistamaan päivän, kun Opintopolkuun ilmestyi teksti “opiskelupaikka myönnetty”. Matka siihen pisteeseen ei ollut helppo – olin opiskellut jo vuoden ajan kursseja avoimessa yliopistossa ja suorittanut sekä raskaan pääsykoekurssin että intensiivisen näyttökokeen. Kaiken tämän jälkeen sai huokaista helpotuksesta, kun opiskelupaikka vihdoin varmistui. Iloon sekoittui kuitenkin myös hieman huolta fuksivuoden aloittamisesta koronapandemian aikana – miten onnistuisi ryhmäytyminen ja opiskeluun perehtyminen? Kaikki fuksisyksyn tapahtumat oli kuitenkin järjestetty turvallisesti. Tapahtumat pidettiin ulkona ja usein myös pienemmissä ryhmissä. Suurimmat tapahtumat, kuten Kannugames ja HYY:n fuksiseikkailu oli ymmärrettävistä syistä peruttu tai siirretty etänä toteutettavaksi.

Luennot ovat itselläni olleet koko vuoden etänä, joten Zoom ja breakout roomit ovat tulleet tutuiksi. Opintojen aloittaminen yksin kotona koneen ääressä jännitti ja koin kovia paineita suoriutua hyvin. Vertaistuki ystävien ja yliopistoyhteisön puolelta oli kuitenkin vahva, ja opinnot lähtivät käyntiin vauhdikkaasti myös etänä. Mielenkiintoisten kurssien kirjo oli valtava – tehtävänä oli vain onnistua valitsemaan joukosta juuri itselle mieluisimmat. Monet luennoitsijat yrittivät tehdä kursseista mahdollisimman mukavia ja joustavia meille etänä opiskeleville. Vaikka kaipuuni luentosaleihin ja kampukselle onkin suuri, sujuivat etäopinnot mielestäni kuitenkin melko hyvin.

Oma paikkani yliopistoyhteisöstä löytyi, kun lähdin mukaan opettelemaan ainejärjestötoimintaa sosiaalitieteiden opiskelijajärjestössä. Kevät onkin vierähtänyt opintojen ohella hallitustoiminnan parissa ja etätapahtumia suunnitellessa – toivottavasti syksyllä pääsemme vihdoin järjestämään ensimmäiset lähitapahtumat! Hallitustoiminnan lisäksi lähdin mukaan järjestämään tämän vuoden Valtiotieteilijöiden työelämämessuja – tätä kautta pääsin tapaamaan opiskelijoita myös muualta Valtsikasta ja Soc&komin puolelta. Olen nauttinut näistä molemmista projekteista erittäin paljon ja kannustankin lähtemään kokeilemaan erilaisia mahdollisuuksia, joita Valtsika ja yliopisto tarjoaa.

Vaikkakin kokemukseni fuksivuodesta on ollut pääsääntöisesti hyvä, oli kääntöpuolena myös väsymyksen ja yksinäisyyden tunteita. Sosiaalinen elämä kutistui etenkin pahimpana korona-aikana täysin tietokonevälitteiseksi ja yksiöni täytyi muuttua kodin lisäksi myös kirjastoksi, kuntosaliksi ja Unicafeksi. Kyselyjen mukaan jopa 60 prosenttia Helsingin yliopiston opiskelijoista oli uupunut tai uupumisriskissä viime vuonna – en siis ollut missään nimessä ainoa, joka kamppaili näiden tuntemusten kanssa. Uskon ja toivon, että tilanne kääntyy vielä paremmaksi koronatilanteen helpottuessa.

Tuleva syksy näyttää jo hieman valoisammalta ja fiilikseni on ehdottomasti optimistinen. Uskon, että teidän fuksisyksystä tulee ikimuistoinen – parhaamme teemme sen eteen! Ottakaa ilo irti ja nauttikaa, olette sen todella ansainneet. Kannustan teitä kaikkia lähtemään mukaan tapahtumiin ja kokeilemaan yliopiston tarjoamia mahdollisuuksia. Haluan kuitenkin muistuttaa myös levon ja oman jaksamisen merkityksestä. Ei ole maailmanloppu, jos joihinkin tapahtumiin ei jaksa osallistua tai Netflixin katselu houkuttelee välillä enemmän kuin illanvietto muilla tavoin. Vaikka fuksivuosi onkin ainutlaatuinen juttu, ei yliopisto kuitenkaan pääty siihen – meillä on vielä monta vuotta aikaa nauttia tästä kaikesta.

Onnea vielä kerran opiskelupaikasta ja ihanaa fuksivuotta, toivottavasti nähdään pian!


 

Emmiina Kulmala

Sosiaalitieteiden vuoden 2020 fuksi, sekä syksyn 2021 kandituutori